VVE’s opgepast vanaf 1-1-2018
Terug naar nieuws overzichtPer 1 januari 2018 is de wetgeving verandert inzake achterstallig onderhoud. In 2018 zijn VvE’s verplicht om een minimale reservering te doen voor groot onderhoud in een reservefonds. Verzaakt het bestuur dit, dan kunnen bestuurders van de VvE onder omstandigheden zelf aansprakelijk worden gesteld !
Reservefonds
De Wet verbetering functioneren Vereniging van Eigenaars voorziet er in dat elke VvE een reservefonds opricht voor groot onderhoud. Bijvoorbeeld voor onderhoud aan de gevel, het dak of de liften, maar ook duurzaamheidsmaatregelen zoals vloer- of dakisolatie vallen hier onder. De meeste VVE’s is onze ervaring hebben al een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) of door een minimale reservering per jaar te doen ter hoogte van 0,5 procent van de herbouwwaarde van het gebouw.
Als er te weinig wordt gespaard is er onvoldoende geld in kas. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de VvE’s momenteel niet òf te weinig spaart. Met als gevolg dat er onvoldoende geld in kas is voor (tijdig) onderhoud. Heeft het bestuur verzuimd te reserveren, dan kan dit onder omstandigheden leiden tot de conclusie dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Bestuurders van een VvE kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld ! Dat is ook de reden dat we voor VVE’s verzekerd via MEB een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering adviseren.
Daarnaast is het, ook vanwege de nieuwe wetgeving, raadzaam voor bestuurders van een VvE om de persoonlijke aansprakelijkheidsrisico’s helder in kaart te hebben en te kijken of de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering hierin voorziet.”
Maurice van Gils
Specialist Vastgoed MEB
Meer nieuws
Vervoerdersaansprakelijkheid. Belangrijk !
Deze verzekering dekt het risico af dat u als vervoerder/ transporteur aangesproken wordt voor schade...
Lees meerKentekenplicht Werkmaterieel
Vanaf 1 januari 2022 is er een kentekenplicht voor landbouwvoertuigen en werkmaterieel. Zonder dat kenteken...
Lees meer